Riktig kosthold for konkurranse og trening II

Fortsettelse: ==Fett og slikt==

For mye fett har vanligvis ikke en negativ virkning på kar-systemet, men det kan ha andre ulemper ved seg. Hovedsaklig fordi det går på fordøyelsessystemet og hormonene som trengs for å fordøye det. Leverproblemer kan oppstå av for mye fett i kosten, men da gjerne i forbindelse med overvekt og forspisning, som hos en stappet gås, heller enn sunne og aktive mennesker.

Den som trener mye burde faktisk sørge for å ha mer fett i kosten. Det bidrar til at man har større overskudd og mer å forbrenne når økten krever dette.

Protein, riktig men dyrt

soy-milk-2263942_960_720Av næringsgruppene, så er det egentlig protein som vi burde ha mer av. Men protein er som regel ganske dyrt og fra naturens side, heller sjeldent. Derfor vil ferdigmat og slikt ofte være stappet med fett, sukker og billige karbohydrater, heller enn protein, som gjerne holdes til et minimum, på grunn av kostnadene.

Men det finnes flere billige proteinkilder, som man kan bruke, heller en å kjøpe dyrt konsentrert pulver som man uansett vanner ut. Noen av de rimeligste proteinkildene som du kan finne, er melkeprodukter av den riktige typen, så vel som produkter av soya. Soya gir deg vegetabilsk protein som du finner i for eksempel tofu, en ost som lages av bønnene. Det smaker kanskje ikke så godt, men du kan forberede det som kjøttdeig, eller legge det i soya-saus for å gjøre det mer fristende, eller steke det sammen med bacon. Tofu er god til å ta opp smak. Forskjellige andre belgvekster er også gode og billige proteinkilder. Linser og erter kan nevnes. Dertil kommer kjøtt og melk, som man ikke burde spise for mye av, mest på grunn av kolesterolet i det medfølgende fettet. Med melkeprodukter trikses det også mye, slik at billig melkesukker gjerne utgjør store deler av for eksempel yoghurt, mens proteinet ble brukt i osten. -Pass deg for melkeprodukter som reklamerer med fett-fri, det betyr som regel mye sukker og lite protein.