Konkurranseformer innen orientering

Det finnes mange forskjellige avvik for hvordan en orienteringskonkurranse kan finne sted, men det finnes også et overordnet nasjonalt regelverk, og vanlige regelverk for internasjonale konkurranser. Her får du den vanligste organisasjonsformen, og litt info om hva man kan forevente om man ønsker å prøve seg.

Påkledning

3714537490_d0c47d7b8dReglene for påkledning er ikke strenge i orientering, men man skal ha på seg tøy som dekker hele kroppen, med unntak for hodet, halsen og armene. Det er vanlig å bruke spesielle orienteringssko, som gir godt fotfeste i utmarka. De har små knotter under, men er mer behagelig enn de beslektede fotballskoene. Om du orienterer på natta, er det lurt å bruke en hodelykt.

Hva skjer før starten?

Før start får hver deltager utlevert et kart, hvor postene er tegnet inn. Her kan du se postrekkefølgen, kodingen på postene, som gjerne er to bokstaver eller to tall, og beskrivelse av posten sin beliggenhet. Du får også et startkort for å markere postbesøk.

Etter start

Starten skjer vanligvis på individuell tid, hvor hver deltaker slippes med intervaller på ett, to, eller tre minutter. Det finnes også del-konkurranser som involverer jaktstart. Her brukes avstanden mellom løperne, som er blitt samlet opp, for å sette startintervallene. I større løp er det i dag vanlig å få en elektronisk brikke, som markerer at man har vært ved en post, men i mindre konkurranser bruker man en stifte-klemme på riktig sted på startkortet, for å dokumentere at riktig post er blitt besøkt.

Alternative konkurranseformer

Det finnes også par-løp, hvor to og to arbeider sammen om å nå målet.

Om det er en lagkonkurranse, så teller fortsatt den individuelle innsatsen, siden hver enkelt løper sine tider legges sammen med de andres tider, for å komme frem til lagets resultat. Eventuelt er det kun plasseringen som legges sammen, slik at gode tider er mindre viktig.