Hva er orientering

Orientering er en sport som tar deg ut i Naturen. Du kommer deg i form og får noen flotte naturopplevelser i samme slengen. Til fots skal du ved hjelp av kart og kompass ta deg frem så raskt som mulig, fra start til mål, over flere oppgitte kontrollposter.

Vanligvis må du oppsøke postene i riktig rekkefølge, men det er fritt å velge veien mellom postene på egen hånd, unntatt under innspurten.

1024px-OrienteeringDet er vanlig å gjennomføre orientering i skogkledd terreng, men det er ingen nødvendighet. Det finnes moderne varianter av orientering som finner sted i byer og i tettbygde strøk, så vel som i kupert terreng uten mye trær. Blant annet finnes det organisasjoner som arrangerer orientering i byparker, over korte strekninger i forskjellige parker, og i områder hvor publikum har god oversikt over løperne. Likevel er ikke orientering noen ideell tilskuersport, siden mye av handlingen skjer i områder hvor det ikke får finnes tilskuere. Orientering er heller en måte å teste seg selv og sine evner på, pluss at man kan få litt klapping og heiarop i målområdet og ved start.

Vanligvis skal ingen av deltakerne være godt kjent i området hvor det løpes, slik at både evnen til orientering, så vel som utholdenhet testes.

Turorientering for mosjonens skyld

I tillegg til stevner og konkurranser er orientering noe som fork vanligvis gjør for seg selv, og for gleden ved å gjøre det. Turorientering er for eksempel en ren mosjonsaktivitet, med poster som ligger permanent ute en hel sesong slik at alle kan bruke dem, når de er ute på tur i skog og mark. Her har man et ekstra lite incentiv om å samle poengene fra forskjellige løyper, samt at man kan time seg selv, og sjekke egne forbedringer på egen hånd. Orientering finnes forresten også som skisport, for biler, og innen dykking eller seilflyging, samt i mange andre former.